fredag den 20. februar 2015

Forspiring af sød kartoffel



 
Jeg ved godt, at søde kartofler er en tropisk plante der kræver meget varme og sol, men hvis man kan gro dem i Iowa som "contrainer roots", så kan man vel også gro dem i Danmark. Jeg har engang læst et sted, at kun en optimist gror søde kartofler i Danmark, så det er da klart en afgrøde som hører sig til i netop min have.

Opdaterede indlæg
Sød kartoffelhøst - en ren success
Små søde kartofler tager form

De søde kartofler hygger sig

De søde kartofler stortrives

Så er de søde kartofler plantet

Nu skal der slås rødder


Jeg tror fuldt og fast på, at man sagtens kan gro dem udendørs i Danmark. Og for at afprøve min teori, vil jeg dyrke dem i 40 liters spande, to i drivhus som anbefalet og to på friland. Det skal blive spændende at teste indholdet af de to dyrkningsmetoder til efteråret.

For at afprøve min teori om, at man kan dyrke søde kartofler i krukker på friland i Danmark, må jeg i gang med at lave en masse spire. Mange tror at søde kartofler er i familie med kartoffelplanten, men det er den ikke, det er en rodfrugt og er en pragtsnegle, derfor kan man godt have den inde i drivhuset sammen med sine tomater.

Da søde kartofler ikke er i familie med kartofler skal de heller ikke dyrkes på samme måde, godt nok vokser begge nede i jorden og skal begge forspire, men man kan ikke bare smide en sød kartoffel ned i jorden, for det er ikke ud fra kartoflen at de nye rødder kommer, det er derimod ud fra den spire som vokse op af den søde kartoffel.

Fremspiring af egen arvl: tog 14 dage
Når man forspire sine søde kartofler (en kartoffel kan give op til 50 spire) kan man gøre det på to forskellige måder. Når der er kommet spire og de er omkring 10-15 cm lange, knækker man dem af, og sætter dem i et glas vand indtil der kommer rødder ud fra hver spire. Herefter kan de plantes i jorden i krukker (jeg bruger 40 liters spande), der kan være 2-3 spire i hver. Søde kartofler brede sig ikke som almindelige kartofler, da de vokser som fingre nedad i klaser, men skal alligevel have godt med plads for at vokse sig store. Det tager ca 95-110 dage før en sød kartoffel er klar til høst. Bagefter skal de hærde 6-8 uger for at holde sig vinteren over.

Metode 1: Forspiring af søde kartofler i jord
Denne metode er den jeg har læst giver de bedste resultater, da overflade, hvorpå der kan komme rødder er større. Princippet er ganske simpelt, man vasker nogle kartofler man har købt i supermarkedet (de skylles godt for at vaske evt. spirehæmmende midler væk), herefter ligger man dem på lidt fugtigt jord og dækker dem til, de skal ikke være helt tildækket. Efterfølgende holdes de fugtige og skal gerne stå varmt og lyst.



 
Metode 2: Forspiring af søde kartofler i vand
Her er der 2 metoder, begge går ud på, at man tager en vasket sød kartoffel og skærer den over. Herefter kan man lave tandstik tricket, hvor man sætter 3 tandstikker i kartoflen og sætter den oven på et glas vand, således at det nederste del konstant er under vand. Den anden måde er at sætte den overskåret kartoffel med snitflade nederst i en lille skål vand. Igen skal det nederste være dækket af vand. Husk at skifte vandet ofte.




Vær tålmodig*
Det kan tage op til flere uger før der kommer spire. Men uanset hvilken metode man bruger, er de efterfølgende trin de samme:
  • Knæk spirerne af
  • Sæt spire i vand
  • Plant ud når der er gode lange rødder
*Note, fremspiring af hjemmedyrket søde kartofler har taget under 14 dage så her skal man nok vente indtil februar/marts da det går stærkt. Men dem fra butikken er 6-8 uger om at spire pga. spirehæmmende midel.

Søde kartofler er en tropisk plante, så det er vigtigt, at jorden og luften ikke er under 13 grader. Plant gerne ud samme tidspunkt som tomater og chili.

Søde kartofler er en slyngplante og får derfor mange og lange blade som spreder sig ud for at fange solens varme stråler. Man kan enten vælge at lade bladende sprede sig langs jorden eller de kan sættes op i form af espalier. Planterne får flotte lilla blomster så det er en rigtig fin plante at have stående i krukker.


Fra spire til høst - opdateres løbende



Så er høsten inde, læs mere her:
Sød kartoffelhøst - en ren success
















5½ måneder efter de blev sat til forspiring og ca. 3 måneder efter de blev plantet er de små baby kartofler ved at formere sig.De søde kartofler hygger sig, de står op af en sydvendt mur i kartoffel poser. Man kan rigtig se hvordan de begynder at kravle ud over siden.











Det har taget 2 måneder fra kartoflen først blev sat i vand til disse små spirer er plantet

Spirer med rødder efter 8 uger










Så er de første spirer sat i vand for at slå rødder. Jo flere der bliver brækket af, jo flere nye ser der ud til at komme.


Spire efter 6 uger
 
Efter 6 uger er der virkelig gang i spirerne, det er virkelig gået stærkt de sidste 2 uger, og man kan næsten fornemme anlæg til nye spirer fra dag til dag. Nu går jeg og håber på et par dage med solskin så spirerne rigtig kan få lov at vokse inden de skal slå rødder i et glas vand.

Den anden halvdel som også står i vand har også en del spirer, men denne lille fyr, er altså den der har lavet flest spirer indtil vider,e og han er altså en fornøjelse at kigge til hver dag, bliver helt trist når han ikke længere står i vindueskarmen og spirer. Men indtil da nyder vi ham i fulde drag.




Spire efter 4 uger




Efter 4 uger er der kommet spirer på to af mine søde kartofler. Indtil videre er der 6 spirer,tre på hver, så nu håber jeg bare at der kommer nogle flere for jeg skulle gerne op på 14 stk. for at udfører mit eksperiment. Den sidste kartoffel som ikke har nogle spirer endnu ser ud til meget snart at bryde frem med en masse, men det må tiden vise.Indtil videre er ser det ud til at de to i vand er dem der spirer hurtigst.








Forspiring dag 1