søndag den 22. februar 2015

Ingefær plantet i lag

På diverse have platforme kan man læse, at ingefær er det nye sort, og jeg skal da også være med på bølgen og dyrke ingefær. Ikke nok med at man efter 8-10 måneder kan høste sin egen hjemmedyrket ingefær, så får man i de måneder det tager, også en rigtig fin plante ud af det. Ingefær skal helst holdes varm, da det er en tropisk plante, så de fleste måneder skal planten nydes inde.

Jeg vil selvfølgelig prøve at dyrke ingefær på almindelig vis som beskrevet her, men da målet med min blog tildels er, at eksperimentere samt at blive relativ selvforsynende, skal jeg da også lave et lille forsøg med ingefær. Jeg vil se, om man kan dyrke ingefær i lag således, at man kan få dobbelt op af sine ingefær afgrøder.

Første trin på den lange rejse var at ligge købt ingefær til spiring. Efter et par dage, da man kunne begynde at se små vækstknopper, skar jeg ingefæren ud i mindre stykker og lod dem spire lidt mere. Til sidst var det bare at gå i gang med at få dem plantet.

Hvis alt går vel skulle udbyttet gerne blive til 11 store ingefær knolde. Forsøg 1 skulle give syv knolde og forsøg 2 fire knolde.


Forsøg 1 - Ingefær dyrket i lag



Her eksperimenteres med dyrkning i lag som man kender fra forårsløg. Først blev der fyldt 15 cm jord i en 12 liters krukke og tre stykker ingefær bliver placeret med vækstknoppen op. Der er blevet tilføjet tre stykker tape ud fra placeringen på hver af de tre stykker ingefær. Dertil yderlig 15 cm jord og de sidste stykker ingefær placeret, tre mellem tape stykkerne og et i midten. Ingefær stykkerne er lagt i forskudt lag således, at de øverste stykker ikke blokere for de nederste skud, når de engang skal komme. Tilsidst er toppet med yderlige 10 cm. jord.


Forsøg 2 - Dyrkning af ingefær på traditionel vis











Potten er fyldt med jord og der er lagt 3 stykker ingefær med vækstknoppen opad, derudover havde jeg et lille stykke som var temmelig vissen og ikke havde nogen vækstknop, den blev lagt i midten for at se om man kunne få gang i den alligevel. Tilsidst blev der fylde 10 cm mere jord på.



Den lyse potte er forsøget med lag og sorte alm. dyrkning

Begge potter blev vandet godt og stillet ved en varm radiator, nu er det bare at vente i spænding på om de nederste skud kommer frem i forsøg 1.

Selvom ingefær er en tropisk plante og nyder godt af varme, er den ikke synderlig glad for direkte sol. Derfor er planen at stille kukkerne i en lunt hjørne med sporadisk sol, og stille dem ud et varmt men beskyttet sted til sommer.